
Terschelling
1 speciale stalen unit
15 m²
Droogunit
Buitenwanden in RAL 7031 (blauwgrijs) en RAL 5002 (ultramarijnblauw)
Roestvrij staal
Gladde gegalvaniseerde staalplaten
Klantspecifieke afmetingen: 4 x 3,8 x 2,6 meter, vloerbetimmering met roestvrijstalen vloerafvoer, muur-, vloer- en deurisolatie, ventilatiesysteem met axiale ventilator, gladde verzinkte staalplaten op de binnenmuren, versterkt plafond met beugels, speciale verf
Koop
Meerdere jaren
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voert al 200 jaar search-and-rescue-operaties uit op zee en de Nederlandse binnenwateren. Met 45 reddingsstations, 1.500 vrijwilligers en 75 reddingsboten staat de KNRM het hele jaar door en onder alle weersomstandigheden paraat, 24 uur per dag, 7 dagen per week. De Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM helpt overal ter wereld mensen op zee. ELA Container ontwikkelde en leverde een unit voor het drogen van de specialistische uitrusting (overlevingspakken) die wordt gedragen door KNRM-vrijwilligers die vanaf Terschelling reddingsacties uitvoeren.


In dit geval was de standaard unitmaat geen optie. Vandaar dat de buitenafmetingen voor haar speciale stalen unit door de KNRM werden vastgesteld op 4 x 3,8 x 2,6 meter. De unit beschikt verder over vloerbetimmering, een roestvrijstalen vloerafvoer en muur-, vloer- en deurisolatie. Voor de binnenwanden werden gladde gegalvaniseerde metalen platen gebruikt. Het plafond is verstevigd en er zijn speciale beugels aangebracht, zodat de zware overlevingspakken veilig kunnen worden opgehangen om te drogen. Om de droogtechnologie van stroom te voorzien, moest er een 400V/32A-stroomvoorziening worden aangelegd.
Het is de taak van ELA Container Engineering om rekening te houden met alle specifieke uitdagingen en samen met de klant de best mogelijke oplossing te vinden. “Voor dit project moesten we ervoor zorgen dat de overlevingspakken konden drogen, en het was ook belangrijk voor ons om materialen te gebruiken die weerbestendig en bestand tegen zout water zouden zijn”, aldus Meinolf Topphoff van ELA. De blauwgrijze en ultramarijnblauwe verf moest ook zorgvuldig worden gekozen omdat hij bestand moest zijn tegen de zware Noordzee-omstandigheden.
Met de hulp van de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling werd de droogunit op vrachtwagens met een laadkraan geleverd. Er waren ELA-teams aanwezig om de unit professioneel te installeren en zodra ze klaar was voor gebruik over te dragen aan de KNRM.
“Onze nieuwe droogunit is volgens onze specifieke eisen ontwikkeld en geïnstalleerd”, aldus Jeroen Wooning, Relatiebeheerder en Fondsenwerver bij de KNRM. De in de unit geïnstalleerde technologie is ontworpen om in noodsituaties de procedures te versnellen. “Onze teams kunnen nu binnen vijf in plaats van tien minuten onderweg zijn”, voegt Gert-Jan Wijker, Projectmanager en Technisch Directeur bij KNRM IJmuiden, toe.